Homeopatie v zemědělství – výnosy tuřínu (Brassica napus L.)

Věřili by jste tomu, že se dají homeopatika použít i u rostlin? Já to zkoušela na svém vlastním ibišku. Napadli ho mšice, skoro celá rostlinka, zemřela, vlastně zbyl jen takový pahýl bez lístečků, všichni řikali, ať ho vyhodím, jenže to jsem odmítala - mám k té rostlince citový vztah. Dala jsem k němu kuličku acida phosphorika (9ch), pár dní jsem opakovala a najednou vidí, že se začínají tvořit malé lístečky. O homeopatii u rostlin jsem již párkrát slyšela, ale zde jsem ji poprvé vyzkoušela sama a funguje.

Nedávno jsem natrefila na jeden článek, který se ji věnoval více plošně a více do hloubky. Jedná se o výzkum probíhající v Ekvádoru, kde je pro místní obyvatele ekonomicky velmi důležitá produkce tuřínu (Brassica napus). Pro ochranu tuřínu před škůdci jsou využívány agrochemikálie, které ničí životní prostředí.

Vědci z univerzity v Kalifornii a Mexiku testovali vliv 3 homeopatických léků na klíčení a vegetativní vývoj tuřínu. Pro tento experiment se použila homeopatika Silicea terra, Natrum muriaticum a Phosphoricum acidum – vše v potencích 7 CH a 31 CH. Experiment byl opakován 3x ve třech růstových fázích plodiny - klíčení, růst a výnos biomasy.

Největší klíčivosti bylo dosaženo u tuřínu ošetřeného Siliceou 7ch – 100% klíčivost oproti kontrolní skupině, která vykazovala 84% klíčivost. Větší byla i délka klíčků, díky čemuž vznikali životaschopnější rostliny. V počáteční růstové fázi vykazovali největší životaschopnost rostliny ošetřené Natriem muriaticem 7 CH (výrazně delší kořen oproti kontrolní skupině). Rostliny ošetřené Náriem muriaticem 7 CH vykazovali i nejvyšší produkci během vegetativní fáze růstu rostliny. Nejvyžší celkovou hmotnost vykazovali rostlinky ošetřené siliceou 7 ch. Rozdíli mezi jednotlivými homeopatiky v potencích 7 CH byl minimální,.

Celkově, nejlepších výsledků bylo dosaženo u rostlin ošetřených homeopatiky v potencích 7CH oprati těm, které byli ošetřeny potencí 31CH, nebo oproti kontrolní skupině bez homeopatického ošetření.

Výsledky dokazují, že aplikace homeopatických léků na rostliny může podpořit mobilizaci nutričních rezerv v semenech, jako jsou proteiny, lipidy a sacharidy, což má významný vliv na zdravotní stav a vývoj rostliny.

Rozvoj homeopatických léků při ošetřování nejen kulturních plodin by mohl vést ke snížení množství používaných agrochemikálií a tedy i snížení negativních dopadů agrochemikálií na životní prostředí.

 

Článek zněhož jsem čerpala byl publikováno v Terra Latinoamericana 38: 67-82., 2021

Pokud chcete účinky homeopatie vyzkoušet sami na sobě, nebo na vašich domácích mazlíčcích, budu ráda, když mne budete kontaktovat.

Přejít nahoru