Snížení horečky pomocí homeopatik

Homeopatika na zánět - kdy srážet teplotu a jak se zbavit vysoké horečky?

Aktuálně je velkým problémem sehnat léky pro děti na horečku. Proto jsem se rozhodla, napsat krátký článek, věnovaný tomu co je to horečka a v čem je pro nás dobrá, jakým způsobem a kdy srážet teplotu a jak se zbavit vysoké horečky pomocí homeopaticky.

Homeopatika na zánět. Homeopatická poradna Jany Trávníčkové www.lecbaodzakladu.cz info@lecbaodzakladu.czHlavním bodem je uvědomit si, že horečka samotná není onemocnění. Jde o zdravou reakci organismu, který se snaží vypořádat s nemocí.

Pokud se vám objeví kdekoli v těle zánět (proto homeopatika na zánět), vyplaví se do krve tzv. mediátory, které předají do mozku informaci o tom, že se v těle něco děje. Mozek vyšle signál pro zvýšení teploty (ať už lokální v místě zánětu, nebo celkové). Při vyšší teplotě se totiž zvýší aktivita imunitního systému, metabolismus i projevy detoxikace organismu, zároveň se při vysokých teplotách zpomaluje množení virů a bakterií. To vše vede k rychlejšímu odstranění virů a bakterií z těla. Proto není dobré seážet horečku za každou cenu. Jakmile se náš organismus s patogeny vypořádá, teplotu sníží automaticky sám od sebe.

Jak postupovat při horečce? Co se v těle odehrává, když teplotu srazíme pomocí léků (antipyretik)?

Chemické léky na snižení horečky blokují produkci mediátorů, tedy signálů vedoucích do mozku informaci o tom, že se někde v těle vyskytuje zánět. Mozek se tedy mylně domnívá, že je tělo zdravé a začne docházet ke snížení tělesné teploty. Dotyčnému se uleví, nebudeme si nic nalhávat, být v horečkách, není moc příjemné. Problémem je, že se tímto i zpomalí metabolismus a imunitní odpověď organismu. Dáváme tedy virům a bakterií prostor aby se dle svých potřeb množily a vykonávaly svou práci, zatímco tělo nadále bojuje s nemocí a je čím dál tím oslabenější.

Horečka samotná není nemoc. Jde o zdravou reakci organismu, který se snaží vypořádat s nemocí. https://www.lecbaodzakladu.cz/2023/01/02/homeopatika-na-zanet/

Z toho vyplývá, že pravidelné snižování horečky u dospělých i dětí farmaceutiky, prodlouží dobu léčby nemoci a dobu potřebnou k úplnému zotavení. Pokud tedy užíváte paralen, nurofen a jiné v dobré víře aby jste byli rychle zdraví, věřte tomu, že nemoc akorát prodlužujete.

Reakce organismu na nemoc vysokou horečkou je známkou správně fungujícího imunitního systému. Pokud se snažíme horečky za každou cenu srážet, hrozíme tomu, že se imunitní systém časem porouchá, přestane vysílat ty správné bojovné signály a všechny nemoci nám budou trvat mnohem déle.

Kdy snižovat teplotu u dětí a dospělých? Všeobecně se u dětí doporučuje nesnižovat horečky, dokud nepřesahují 39 °C. Pokud je dítě v pohodě (a někteří dovádí i když jim naměříte 38,5) – nesnižovat vůbec. Pokud kvůli vysokým horečkám nemohou spát, určitě není marné horečku utlumit na noc, aby si tělo odpočinulo, ale přes den je nechat ve vysokých horečkách potrápit. Sledovat teplotu – když by se blížila ke 40°C, je zde riziko fibrilních křečí. Pokud trvají horečky kolem 39°C, více jak 3 dny, také je dobré začít tlumit, ale pro co nejrychlejší léčbu se doporučuje dítě 3 dny v horečkách nechat.

U dospělých je dob snižování teplot velice individuální, protože je každé tělo poznamenané svou historií většinou takto vysokých teplot dosahuje zřídka. Proto začínáme většinou srážet když se teplota delší dobu drží na 38 °C°.

Věřte tomu, že když necháte tělo pracovat a horečce volný průběh, málokterá horečka potrvá déle jak 3 dny bez toho aby se začalo tělo zotavovat. Mluvím z vlastní zkušenosti i zkušenosti spousty jiných (i z řad lékařů), kteří sdílejí můj názor.

Jak postupovat při horečce? Určitě je dobrý klidový režim. Pokud to tak necítíme, nemusíme za každou cenu ležet na lůžku, ale věnovat bychom se měli spíše klidnějším aktivitám. Při vysokých horečkách se většinou vyskytuje nechutenství. Nenuťte sebe ani své děti do jídla. Opravdu není zapotřebí aby jedli hodně, ale sem tam by sezobnout něco měli, hlavně nabízejte ovoce, zeleninu – kvůli antioxidantům, které obsahují. Jak hydratovat tělo? Není od věci udělat vývar – většinou bývá dětmi dobře přijímán i při nechutenství. Je to takový ionťák – tělo hydratuje a dodá mu energii.

Při horečce je nezbytné zvíšit příjem tekutin. Homeopatická poradna Jany Trávníčkové https://www.lecbaodzakladu.cz/2023/01/02/homeopatika-na-zanet/Co je při horečce nutné i když se Vám moc nechce je pití – v tuhle chvíli nezáleží na tom, jestli sáhnete po studených nápojích, nebo teplém čaji – každá nemoc má jiný průběh a stejně tak i tělo někdy potřebuje spíše studené, jindy zas úlevu přináší teplé – důležitá je tam ta hydratace, protože procesem horečky ztrácíme z těla dost tekutin což mimo jiné způsobuje i vysychání sliznic.

Jak snížit horečku u dětí a dospělých? Krom homeopatik uvedených níže, můžeme dát koupel ve vlažné vodě (nesmí být chladnější než o dva stupně celsia, než má tělo, jinak hrozí podchlazení), chladivé zábaly, popíjet můžete lipový čaj s medem. Výborným lékem vyhánějícím záněty z těla je i sirup cibule s medem (cibuli rozkrájíme, přidáme 2 lžíce medu, a necháme 2 hodiny odstát. Poté užíváme tekutinu po lžičkách v průběhu dne.)

Snažte se poslouchat své vlastní tělo – nemoc k nám z nějakého důvodu přišla, většinou nás chce v něčem zpomalit. Zpomalte se tedy, udělejte si klid sami pro sebe a pohodlí, přemýšlejte o věcech, na které jste v chaotickém běhu dní neměli čas. Teď je tu prostor, proto na chvilku se zastavit a být sám se sebou. Pokud máte nemocné malé děti, vše je hned náročnější, ale zkuste se s nimi na chvilku zastavit. Malé děti jsou často jak houby co nasávají vše co se děje kolem jejich rodičů. Nic před nimi neskryjete a skrze jejich nemoci se nám někdy zrcadlí naše vlastní oslabení, dřív než to dolehne i na nás. Někdy se stačí jen zastavit, zamyslet se co k čemu vedlo, co teď v životě řešíme a jestli by někde nešlo něco dělat trochu jinak. Když tomu dáme prostor, tělo se začne rychle léčit samo. Čím více respektujeme signály těla, tím více s námi komunikuje bez zásahů, které nás položí do postele.

Homeopatika na zánět aneb ty, po kterých můžete sáhnout při horečce:

Nejčastěji používaná jsou při rychlém nástupu teplot belladona a dulcamara (viz níže). I přez mojí snahu, popsat zde nejzákladnější homeopatika, která mohou ulevit při výskytu horečky v různých situacích, seznam není kompletní. Pokud chcete akutní radu, nebo se Vám nemoci vracejí často a rádi by jste vyzkoušeli homeopatickou léčbu, neváhejte mne kontaktovat: homeopatická poradna. Jsem tu pro vás.

Potence homeopatik Homeopatická poradna Jany TrávníčkovéDávkování homeopatických léků: Všchna homeopatika užíváme v potencích 5 nebo 9 CH. Standartně se užívají 3 - 5 kuliček denně. Tam kde je hodně energie, což při horečce je, můžeme aplikovat kuličku po 5 - 10 minutách (interval postupně prodlužovat). Na projevení účinku homeopatik většinou stačí 3 kuličky. Pokud ani po páté kuličce nepozorujeme změnu, zvolený lék není pro tuto situaci vhodný - tj. jsme v obraze jiného léku a nemá smysl s tímto lékem dále pokračovat. Není žádoucí užívat více jak jeden druh homeopatického léku denně. V určitých situacích můžeme více, ale musí spolu svým způsobem souviset a musí být dodrženy dostatečné rozestupy.

Aconitum: je nejčastějším lékem na jakékoli šokové stavy. V případě zánětu jde o šokovou reakci těla na střet s infekcí. Je to lék vhodný na počínající stádia infekcí. U aconita je tipické že se obtíže dostaví náhle – dítě je zdravé a najednou z ničeho nic se něco objeví - například rychlý nástup teplot. Nejvíce obtíží pozorujeme v noci. Pacient bývá neklidný, může trpět zimnicí, třesem a bolestmi hlavy. Nepotí se a pokud ano, tak je pot studený. Má velkou žízeň, ale vyžaduje především studenou vodu.

Apis: Zánět ještě není příliš viditelný. Cítíte že, že Vás bodá špendlíkem v mandlích, nebo v uchu. Sliznice jsou oteklé, zbarvení mohou mít do růžova. Stav apisu bývá většinou bez žízně a když už žízeň je, tak saháte spíše po chladných tekutinách.

Belladona: Jedná se o horký lék – má v sobě hodně energie. Je to jeden z největších protizánětlivých léků. Můžeme podat s apisem hned za sebou, zánět se hodně rozhoří, ať už jako celek nebo jednotlivost. Horečky se objeví náhle a jsou vysoké. Tvář, nebo místo zánětu je rudé, horké, sliznice suché. Oči jsou sklovatě lesklé, zorničky mohou být rozšířené.  Vyskytovat se mohou halucinace při horečce. Pacient chce často napít, ale jen malé doušky, protože nemá velkou žízeň, ale má suché rty. Můžeme pozorovat podrážděnost, napjatost, citlivost na světlo i zvuky a přecitlivělost na dotek. Je to lék, který Vám pomůže i v případě úpalu, či úžehu.

Dulcamara: Horečka, na kterou působí dulcamara bývá z prochladnutí. Pokud ji doprovází kašel, přechází ze suchého v produktivní. Chladný obklad přináší úlevu.

Tento lék má v sobě hodně energie podobně jako belladona. Napovědět nám může situace, po které jedinec onemocněl. U dulcamary je to čast styk s vodou, nebo prudká změna teplot – promoknutí, prochladnutí, skok do studené vody, klimatizované auto, uřícení ze sportu, ofouknutí, rozpálení vlezete do stínu, sychravé počasí.... Stejně jako u belladony, se může jednat o celkový horečnatý stav, nebo rozhořelou jednotlivost.

Pacient při horečce trpí slabostí, bolesi kloubů, nevyskytuje se zde zimomřivost, potřeba chladit se obkladem, častá nutkavost na čůrání.

Gelsemium: Je lékem větších viróz, které nastupují pozvolna. Teplota nevzniká prudce, není vysoká a přichází v návalech, pacientovi je při ní zima. Dalšími symptomy jsou bolesti hlavy (tlačí ze zadu do očí), bolesti svalů, kostí a kloubů. Dotyčný je obvykle velice vyčerpaný, chce ležet v posteli a moc se nehýbat. Člověk je tuhý – fyzicky i psychicky, přeje si aby ho všichni nechali být, ale nevzteká se. Dotyčný nemá moc žízeň.

K současné době – tento lék často uleví při covidu (varianta omikrón).

Chamomilla: Zánět, je již více rozhořelý než u apisu. Nejčastěji o ní slýcháme jako chamomilla na prořezávání zoubků. Stav chamomili se týká především sliznic (žaludeční, v nose, kdekoli na sliznicích). Může být teplota, která nenarůstá tolik zprutka, vodnatá rýma. Chamomilu můžeme použít i na doléčení stavu po beladonně – u belladony, je prudké zvýšení teploty, velká horkost. Podaří se nám to srazit, už to tolik nestoupá, ale stále nejsme úplně ok – použijeme chamomilu.

Povahou může být dítě v obraze chamomili vzteklé, nechce tulit ani aby jste na něj sahali – občas se nechají trochu pomazlit, ale najednou prudce odmítnou. Je to lék, který nás umí uklidnit.

Pulsatila: Je to jeden z nejčastějších dětských léků. Dítě chce při nemoci podporu okolí, držet za ruku, mazlit se, je náladové, někdy plačtivé, jindy chtějí litovat, vždy je zde velká touha po pozornosti a tulení přináší úlevu. Stěhovavé bolesti. Je to lék při nachlazení a dušnosti. Pokud je přítomen kašel, je přes den vlhký a v noci suchý. Výtoky jsou nebolestivé, krémové a husté. Při nemoci pozorujeme výraznou horkokrevnost a touhu po čerstvém vzduchu. Při teplotě skoro nepijí a pokud jim dáme možnost volby, upřednostní spíš studené nápoje.

Stramonium: Silné horečky, vytřeštěný zrak, dítě lítá zmateně po pokoji, schovává se pod stolem před rodiči. Tendence prát se s rodiči, nebo zdravotníky při snaze o ošetření.

Přejít nahoru