Homeopatika v těhotenství i poporodu, Homeopatická poradna Jany Trávníčkové

Homeopatika v těhotenství i po porodu

Názor z pohledu homeopata – tohle píši protože, právě kolem porodu jsou často doporučována dvě naprosto NEVHODNÁ homeopatika – Ricinus communis a Arnica montana.

Pro zvědavé, začnu tím co doporučím - proč jsou výše uvedená homeopatika nevhodná, se dočtete na konci článku 🙂

V období těhotenství, není úplně vhodné homeopatika používat – vše jde skrze Vás i do vašeho děťátka. Pokud cítíte nějaký hlubší problém, který by bylo třeba řešit homeopaticky, spojte se se skušeným homeopatem.

S čím mám výbornou zkušenost jsou Shüsslerovy tkáňové soli. Co to jsou tkáňové soli? Jednoduše řečeno, jedná se o něco na hranici mezi doplňkem stravy a homeopatickým lékem (ale postup výroby je odlišný). Jde o energetizované minerální látky, běžně přístupné v tkáních a buňkách živočichů i rostlin. Při výrobě Shüsslerových solí jde o suplementaci minerální látky, která je v tabletě stále přítomna v množství 1015 – 1018 molekul účinné látky v jedné tabletě (biomineral). Proto zde i na velikosti tablet záleží. Takto připravené slouží jako informace pro buňku, kde v těle určité minerály chybí (tam se je snaží dodat) a naopak kde jich je nadbytek (odtamtud je odvádí pryč).

Tkáňové soli v těhotenství:

Tkáňové soli v těhotenství , Homeopatická poradna Jany Trávníčkové www.lecbaodzakladu.cz

Většina těhotných žen má nedostatek železa. Proto ho v tomto období doporučuji ve zvýšených dávkách - 6tbl Ferr phos denně. Deficit železa na sobě poznáte stavem velké únavy již při malé námaze. Může být doprovázen motáním a bolestmi hlavy (pulsující bolesti, především když se předkloníme), pocitem, že nám chybí kyslík (jak kdyby byl vydýchaný vzduch v místnosti) – železo nám rozvádí kyslík po těle.

Dalším minerálem, který v těhotenství chybí je vápník. Miminko ho potřebuje velké množství pro správný růst a vývoj. Ve formě tkáňových solí ho užíváme jako calc phos. Projevem jeho deficitu je únava a křeče v končetinách (za křeče může někdy vápník, někdy hořčík). Ty z vápníku bývají o něco slabší, ale trvají déle. Dále můžeme pociťovat bolest až brnění končetin, bílé skvrny na nechtech, horší zuby (spíš calc fluor)...

Calc phos můžeme užívat po celou dobu těhotenství 2 tbl denně a v době kdy na sobě cítíme nedostatek navýšit na 4 – 6 tbl denně.

se vápníku týká, není od věci ho užívat i jako calc fluor - v této formě zlepšuje elasticitu tkání, takže nám napomáhá proti striím.

Mag phos – jistě neslyšíte prvně, že hořčík napomáhá proti křečím. Jako doplněk stravy mnoho lékařů hořčík nedoporučuje užívat od 34. týdne těhotenství z důvodu zvýšeného riziko přenášení plodu (aby nebránil stahům dělohy). Ve formě tkáňových solí se užívat může, protože se jedná především o energetickou informaci pro buňku. Jde jen o správné rozložení prvků a bez hořčíku se nám mimo jiné špatně vstřebává železo a neukládá se nám vápník tak jak by měl.

6 týdnů před porodem doporučuji užívat mag phos pravidelně 2 tbl denně – sníží se tím riziko novorozeneckých kolik a děťátko méně trpí na prdíky.

Příprava na porod:

Sáhnout můžete po Chamomille vulgaris (5 nebo 9ch). Homeopatikum Chamomilla uklidňuje organismus a tedy i uvolňuje – stres. Dobré je užít ji měsíc před porodem jednu kuličku - ať máte jistotu, že ji dobře snášíte. Pak týden před porodem jednu kuličku a pak v den porodu když začnou porodní stahy 3* jedna kulička po 30 minutách.

Porod:

Homeopatika k porodu, homeopatická poradna Jany Trávníčkové https://www.lecbaodzakladu.cz/2023/03/19/pro-tehotne-homeopatika-v-tehotenstvi-i-po-porodu/

Jak jsem již psala víše – když začnou stahy, 3x kulička chamomilly po 30 min.

Pokud se porod dlouho táhne, můžete zkusit Opium (5 nebo 9 ch) - Opium umí rozhýbat tzv. nepostupujici porod.

Caulophyllum (5 nebo 9 ch): pokud porod trva prilis dlouho a jste velmi vycerpana, trochu to urychli.

Na silné poporodní krvácení si můžeme pomoci soličkami - ferr phos – upravuje metabolismus železa a calc phos - podporuje tvorbu nových krvinek v kostní dřeni – v době silného krvácení je možné dávkovat i každou hodinu.

Homeopatika po porodu:

Bellis perenis (5 nebo 9CH) - spravne zatazeni delohy,

Caulophyllum (5 nebo 9CH) - cisteni delohy po porodu – pokud zbyli v děloze zbytky placenty a blan (4* za den 1 kulicka, pak 3* za den 1 kulicka a pak dle reakci).

Kreosotum (5 nebo 9CH) - pokud byl hodně těžký porod, ale zde doporučuji spíše osobní konzultaci a nastavení homeopatik přímo na míru.

Tkáňové soli: Při velkém poporodním krvácení je vhodné užívat ve zvíšené míře ferr phos – kvůli nedostatku železa z velké stráty krve a k tomu calc phos - podporuje fuknci kostní dřeně a doplňuje vápník při kojení.

Pro spuštění laktace, zkuste užívat tkáňové soli kali mur a calc phos od každé 4x denně. Pokud to nepomůže, ozvěte se, ráda s Vámi naleznu vhodné homeopatické řešení, přímo pro Vás na míru.

Nehomeopatické rady:

Homeopatika po porodu , homeopatická poradna Jany Trávníčkové , https://www.lecbaodzakladu.cz/2023/03/19/pro-tehotne-homeopatika-v-tehotenstvi-i-po-porodu/Na elasticitu hráze je dobré užívat maliníkový čaj. Tento čaj užíváme od 34 týdne těhotenství ( maliník má blahodárné účinky na činnost hladkého svalstva, připraví porodní cesty k porodu a vyvolává kontrakce ).

Dobrým nástrojem pro to, jak zabránít nástřihu hráze při porodu je i pomůcka aniball - od 37 týdne cvičit pravidelně cca 15 minut denně dle návodu.

Do stravy můžeme také přidávat od 30. týdne těhotenství lněné semínko. Lněná semínka mají mimo jiné schopnost vázat na sebe vodu, provlhčuje porodní cesty a podporuje tvorbu mateřského mléka.

Přeji ať je pro Vás tento jedinečný okamžik co nejpříjemnější 💚.

Proč nedoporučuji užívat Ricinus communis, Arnicu montanu a jiná homeopatika laicky?

Arnica bývá doporučována na snížení krvácení a urychlení hojení po porodu, Ricinus na spouštění laktace. Proč jsou tato homeopatika nevhodná?

1) homeopatika se neužívají preventivně

2) homeopatický lék je vždy vybírán na základě komplexu všech symptomů a individuality jedince, na kterého je nahlíženo na všech jeho bio-psycho-sociálních úrovní.

3) Vždy se raději poraďte na užití homeopatik s homeopatem. To co pomohlo jednomu, nemusí pomoci druhému, protože k totožnému problému, mohli vést jiné cesty. Neřízené, bezhlavé užívání homeopatických léků v lepším případě nebude fungovat, v horším Vám může vyvolat symptomy, které jsou obrazem daného léku a to na psychické i fyzické úrovni.

Vše vychází z toho jakým způsobem homeopatie funguje. Homeopatika léčí vaše „trápení“ v bodě kde vzniklo, vyrovnávají nejen to fyzické, ale především to psychické co k tomuto oslabení vedlo, což je tím hlavním klíčem k léčbě nemocí. Právě proto má každý lék nějaký obraz (projev) na fyzické stránce i na té psychické.

Ricinus communis – problémy s laktací mají různé příčiny (stres, hormony, psychika, metabolismus, výchova…), ale nikdy nejsou pouze lokální. Při výběru vhodného homeopatika musíme brát v potaz všechny symptomy a umět předvídat co zvolený lék může uvolnit v psychice. Mamince se po Ricinusu sice může spustit laktace, ale k tomu se jí mohou uvolnit i další problémy, které dle jejího názoru s laktací nesouvisí – jenže v obraze léku jsou, což ona netuší – mohou nastat různé stavy úzkosti až poporodní deprese.

Přejít nahoru