jak doplnit vápník, když doplňky stravy nefungují? www.lecbaodzakladu.cz info@lecbaodzakladu.cz

Závislost metabolismu vápníku na hořčíku

A zas je tu biochemie,

vápník, hořčík - jak to s nimi je?

Tak trochu otázka zrádná,

vůbec to není věc snadná.

Bolí vás kosti, klouby, lámou se vám nehty, drolí nebo častěji kazí zuby, máte bílé skvrny na nehtech, užíváte speciální doplňky stravy obohacené vápníkem a stále to není ono?

Jak to s tím metabolismem vápníku v těle vlastně je?

KDE SE VÁPNÍK VSTŘEBÁVÁ?

Hlavním místem vstřebávání vápníku je tenké střevo. K tomu, aby se správně vstřebal a absorboval do krevního řečiště je nezbytný dostatek VITAMINU D.

Vápník se dostává z potravy do střevních buněk v tenkém střevě pomocí speciálních proteinů, schopných na sebe vápník vázat a do buněk ho přenést. Aktivní forma vitaminu D – kacitriol (už sám v názvu má kalci – vápník), zvyšuje syntézu těchto proteinů.

TRANSPORT VÁPNÍKU DO BUNĚK:

Přes střevní buňky je vápník transportován pomocí vápenných kanálků a pump. Kalcitriol mimo jiné i zvyšuje aktivitu těchto kanálků.

REABSORPCE VÁPNÍKU V LEDVINÁCH:

A zase ten vitamin D… Kalcitriol také zvyšuje reabsorbci vápníku v ledvinových tubulech. Díky tomu se ho odsud ještě část vrací zpátky do krevního řečiště, namísto toho aby byla vyplavena močí z těla ven.

KDE SE VÁPNÍK UKLÁDÁ?

Kosti a zuby. Ano, hlavním místem ukládání vápníku jsou kosti a zuby. Tyto místa slouží i jako rezervoár vápníku. Když naše tělo signalizuje, že ho máme nedostatek, začne se nám uvolňovat právě z kostí a zubů do krevního řečiště.

UVOLŇOVÁNÍ VÁPNÍKU Z KOSTÍ:

Pokud máme vápníku v těle nedostatek, začne se uvolňovat z jeho tělních rezervoárů – kostí, kloubů, zubů. Jak se to děje? Za tohle také může aktivní forma vitaminu D. Kalcitriol spolu s parathormonem (PTH) stymuluje osteoblasty (buňky, které jsou zodpovědné za tvorbu a mineralizaci kostní tkáně), čímž dochází k uvolňování vápníku do krevního řečiště přímo z rezervoárů.

SIGNALIZACE:

Pokud máme v těle nedostatek vápníku, začnou nám příštítná tělíska vylučovat parathormon (PTH). Zvýšené množství PTH zvyšuje produkci kalcitriolu v ledvinách což následně zvyšuje všechny víše popsané procesy a krví je pak vápník rozváděn všude kde je ho třeba.

Pokud vás zajímá více o vitaminu D, jak ho získáváme a jak se přeměňuje na jeho aktivní formu, můžete se podívat například zde:

PROČ NÁM TO V TĚLE TEDA NEFUNGUJE, KDYŽ TEN VÁPNÍK I VITAMIN D DOPLŇUJEME?

Chyba signalizace může být samozřejmě na více místech, ale jednou z nejčastějších, je obrovská závislost celého výše popsaného systému na HOŘČÍKU.

Hořčík může blokovat vápenné kanálky, čímž snižuje jejich propustnost a brání tak vápníku vstoupit do buňky.

Ovlivňuje vápenné pumpy čímž reguluje výstup vápníku z buněk do endoplazmatického retikula.

Je klíčový pro správnou funkci osteoblastů:

  • Hořčík slouží jako kofaktor pro velké množství enzymů, které syntetizují kolagen a jiné složky kostní matrix . Kolagen poskytuje specifickou strukturu, na kterou se váží minerály. Nedostatek hořčíků může snížit syntézu kolagenu a tím narušit proces ukládání minerálů v osteoblastech.

  • Je nezbytný pro buněčný růst a dělení osteoblastů. Proto při jeho nedostatku dochází k snížení tvorby nové kostní tkáně. Proces diferenciace mezenchymálních kmenových buněk na osteoblasty by také bez hořčíku nešla.

  • Udržuje antioxidační ochranu buněk. Tím chrání osteoblasty před oxidačním stresem a s ním souvisejícím poškozením.

Je nezbytný pro to aby se vitamín D proměnil v ledvinách na svou aktivní, tělem využitelnou formu – KALCITRIOL:

Bez dostatečného množství hořčíku, se nám vápník nebude efektivně vstřebávat. Enzymy, zodpovědné za hydroxylaci vitaminu D v játrech a ledvinách vyžadují HOŘČÍK jako kofaktor. Nedostatek hořčíku výrazně snižuje aktivitu těchto enzymů, což vede k neefektivní přeměně vitaminu D na kalcidiol a následně jeho aktivní formu kalcitriol. Bez této přeměny je pro nás nevyužitelný

Je nezbytný pro SIGNALIZACI o množství vápníku v našem těle:

Enzymy, zapojené do produkce parathormonu (PTH) v příštítných tělískách, potřebují hořčík jako kofaktor. Hořčík ovlivňuje i expresy genů zapojených do produkce PTH. Pokud je ho nedostatek, je produkováno nedostatečné množství PTH a díky tomu máme narušený celý systém signalizace i metabolismu vápníku.

NÁSLEDKY

Homeopatická pomoc při různých zraněních. Poradna Jany Trávníčkové https://www.lecbaodzakladu.cz/pohmozdeniny-a-narazeniny/Nejen při nedostatku vápníku, ale i při nedostatku hořčíku na který je celý metabolismus vápníku úzce vázaný může dojít k zvýšenému riziku zlomenin, osteoporóze, osteochondróze, patologické kalcifikaci (což má za následek aterosklerózu, nebo i ledvinové kameny), poruchy příštítných tělísek, hypoparatyreóza, hypokalcemia a další...

OBECNĚ SE DOPORUČUJE POMĚR PŘIJÍMANÉHO VÁPNÍKU KU HOŘČÍKU 2:1

A JAK TEN HOŘČÍK, VÁPNÍK ČI JINÉ MINERÁLY DOPLŇOVAT?

Samozřejmě že nejlepší je mít co nejvíce pestrou a vyváženou stravu. Pokud to však nestačí a chcete sáhnout po nějakých doplňcích stravy, já mám nejradši tkáňové soli.

Shusslerovi tkáňové soli a kosmetika biomineral

Proč?

  • Podporují funkci tělesných organů a harmonizují disfunkci.
  • Jejich účinek má svá logická odůvodnění na základě biochemie.
  • Jsou určeny k posílení metabolismu a obnově rovnováhy minerálů v těle.
  • Deficit minerálů se dá poznat z výrazů tváře (tvářová diagnostika) - odborník Vám na základě symptomů a výrazu tváře dokáže doporučit vhodné tkáňové soli.
  • Při vhodné kombinaci vidíte u akutních záležitostí zlepšení ihned, u chronických si všimnete zlepšení již do týdne, ale užívat se musí výrazně déle.

Chcete se dozvědět více informací o tkáňových solích?

Máte zájem o tvářovou diagnostiku a doporučení vhodných tkáňových solí pro Vaše obtíže? Kontaktujte mne.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru